Το Μουσείο της Ζακύνθου

Μουσείο
'Byzantine Museum in Zakynthos, Greece' - Ζάκυνθος
'Byzantine Museum in Zakynthos, Greece' Travel Bug / Shutterstock

Το Μουσείο Ζακύνθου στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο στην πλατεία Διονυσίου Σολωμού. Τα εκθέματα, που ανέρχονται στα 600, αφορούν το τελευταίο στάδιο εξέλιξης της μεταβυζαντινής ζωγραφικής καθώς και την αφετηρία τη νεοελληνικής τέχνης. Στην αίθουσα Α εκτίθενται δύο ξυλόγλυπτα και επιχρυσωμένα τέμπλα του 17ου αιώνα, με το δεύτερο να έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς περιλαμβάνει εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα υπογεγραμμένη από τον Μιχαήλ Δαμασκηνό.

Εκτίθενται, ακόμα, τρεις σταυροί τέμπλου, τρία βημόθυρα του 16ου αιώνα και ανάγλυφα αρχιτεκτονικά μέλη. Στην αίθουσα Β εκτίθενται δύο επιτύμβιες στήλες των μεταχριστιανικών χρόνων και μία μαρμάρινη πλάκα του 3ου π.Χ. αιώνα, ενώ υπάρχει και η αγιογράφηση του καθολικού της Μονής του Αγίου Ανδρέα του 16ου αιώνα, καθώς και πολλές τοιχογραφίες.

Στις αίθουσες Δ, Ε, Ζ και Η εκτίθενται εικόνες, έργα γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Ν.Καλλέργης, ο Ν.Καντούνης και άλλοι.

Ξεχωρίζουν η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Δαμασκηνός και η εικόνα της Θεοτόκου, έργο του Εμμανουήλ Τζάνε. Στην είσοδο του μουσείου εκτίθεται αναπαράσταση της λιτανείας με το λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους, έργο του 1756 του Ιωάννη Κοραή.