Η χελώνα καρέτα καρέτα

Καρέτα-καρέτα
'Underwater shot of Loggerhead sea turtle (Caretta caretta) swimming, Zakynthos island, Greece.' - Ζάκυνθος
'Underwater shot of Loggerhead sea turtle (Caretta caretta) swimming, Zakynthos island, Greece.' nelic / Shutterstock

Η Ζάκυνθος, και ειδικότερα ο κόλπος του Λαγανά, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της προστατευόμενης χελώνας καρέτα-καρέτα στην Ελλάδα.

Το σπάνιο αυτό είδος ξεχωρίζει για το καφεκόκκινο κέλυφός της και το μεγάλο κεφάλι της, μπορεί να φτάσει τα 1,25 μέτρα σε ύψος και τα 180 κιλά σε βάρος. Η μόλυνση των θαλασσών, η εντατική αλιεία και η καταστροφή των παραλιών έχει θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση της τα τελευταία χρόνια. Οι θηλυκές χελώνες εναποθέτουν τα αυγά τους σε συγκεκριμένες αμμουδιές, όπου μετά από 50-75 μέρες επώασης γεννιούνται οι μικρές χελώνες που διασχίζουν την άμμο για να επιστρέψουν στο νερό.

Loggerhead sea turtle nesting site. Greek island of Zakynthos, Gerakas
'Loggerhead sea turtle nesting site. Greek island of Zakynthos, Gerakas' - mangojuicy / Shutterstock

Το Δεκέμβριο του 1999 ιδρύθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου για την προστασία του οικοσυστήματος, μοναδικό σε όλη τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις, δημιουργούνται ζώνες προστασίας στις επίμαχες περιοχές του κόλπου του Λαγανά ενώ την περίοδο από Μάιο έως Οκτώβριο απαγορεύεται η κυκλοφορία ταχύπλοων στον όρμο. Η ωοτοκία συντελείται κυρίως τη νύχτα γι’ αυτο πρέπει να αποφεύγονται οι θόρυβοι και οι τεχνητοί φωτισμοί που μπορεί να αποπροσανατολίσουν τις χελώνες.

Απαγορεύονται, τέλος, οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες στην αμμουδιά, όπως και η επεξεργασία των αυγών.